פגמים נפוצים בהליך פשיטת רגל
פקודת פשיטת הרגל התש"מ - 1980 מבטאת גישה לפיה, פגמים צורניים ושיבושים פורמליים, אשר נפלו בהליך פשיטת רגל, לא יביאו לפסלותו.
תפיסה זו מוצאת ביטויה במספר סעיפים בפקודה, שהמרכזי בהם הינו סעיף 238.
בהתאם לסעיף זה, במקרי פגם פורמלי יוסיף ההליך להתנהל כמתוכנן, כאשר לפסלותו יובילו מקרים חריגים בלבד, שהשלכתם הינה עיוות דין מהותי, שאינו בר תיקון בהוראה מטעם בית משפט.
פרט לכך קובע הסעיף כי פגם או שיבוש בהליך מינוי או בחירת כונס רשמי, נאמן או נציג בועדת הביקורת, לא ישליכו על הליך כלשהו, שבוצע מתוך תום לב במסגרת פשיטת הרגל.
זקוקים לסיוע משפטי של עורך דין בענייני פשיטת רגל?
חייגו עכשיו 03-5759008
פסקי דין ודוגמאות לפגמים בהליך פשיטת רגל
הליך בש"א 001622/07 עו"ד דורון רז נ' אגף מס הכנסה - פקיד שומה חיפה (מחזי חיפה) עסק בהתנגדות, שהוגשה בגין התראת פשיטת רגל, אשר הומצאה לחייב - המערער, על ידי הנושה - המבקש בהליך.
ההתראה אותה ביקש הנושה להמציא לחייב, התבססה על חוב שצוין בפסק דין חלוט, אשר ניתן נגד החייב ועמד על כמיליון וחצי ש"ח.
החייב הגיש התנגדות להתראת פשיטת הרגל, בה מנה מגוון טעמים לביטול ההתראה.
בין הנימוקים, אותם העלה היה הנימוק לפיו נפל בהתראה פגם, הנובע מכך שהסכום אשר צוין בה אינו נכון.
זאת היות ושונה בעקבות שתי החלטות נוספות, שהתקבלו במסגרת ערעור שהוגש על פסק הדין והוביל לביטולו, לצד השגה, שהגיש החייב על הסכום הנדרש, אשר טרם נענתה על ידי הנושה.
לאחר שהערכאה המשפטית שבה ועיינה בטענות החייב ובמכתבים, ששלח החייב לנושה בעקבות ההתראה, לא מצא בית המשפט כי עלה בידי החייב להצביע על טעות, שארעה בחישוב הסכום או על נימוק אחר המהווה צידוק להתנגדות אותה הגיש החייב.
לפיכך נפסק, כי לא נפל פגם בהליך, המצדיק את פסלותו והתראת פשיטת הרגל בעינה עומדת.
הליך ע"א 6757/07 יוסף מהנא נ' קונספט שיווק מוצרי אופנה (1995) בע"מ עסק בבקשה לעיכוב ביצוע החלטה, שניתנה על ידי בית המשפט המחוזי בחיפה.
בין הנימוקים שהועלו נטען לפגמים, שנפלו בהתראת פשיטת הרגל, עליה נסב התיק.
השופטת עדנה ארבל, בפניה נידון הערעור, פסקה, כי התראת פשיטת רגל מהווה הליך משפטי ולפיכך חל בעניינה סעיף 238 לפקודת פשיטת הרגל, העוסק בהכשרת הליך, שננקט בפשיטת רגל ואשר נפלו בו פגם בצורה או בשימוש אלא אם מצא בית המשפט, כי הדבר גרם לעיוות דין מהותי.
בנסיבות המקרה, שעה שהוצאה התראת פשיטת רגל נגד המבקש לא עדכן הלה, כי הוא מתנגד לה עקב טעות בגובה הסכום, שצוין בהתראה כי הוא חב. לפיכך נפסק, כי טעות זו אינה מביאה לפסילת ההתראה.
חיזוק נוסף הובא מסעיף 4 (ד) לפקודה לפיו, התראה לא תיחשב נטולת תוקף אך בשל העובדה, שהסכום הנקוב בה עולה על סכום הזכאות בפועל.
זקוקים לסיוע משפטי של עורך דין בענייני פשיטת רגל?
חייגו עכשיו 03-5759008






